2 lipca 2018

Zły rok dla mozolnie odbudowywanych populacji foki szarej i morświna zwyczajnego


Foka szara i morświn zwyczajny to dwa gatunki morskich ssaków zamieszkujących wybrzeża Bałtyku. Oba to gatunki zagrożone objęte specjalnymi programami ochrony gatunkowej. Według danych z 2014 roku w Bałtyku żyło ponad 32 tys. fok szarych oraz tylko około 400 sztuk morświnów. W Polsce zabiegi mające na celu powiększanie foczej populacji w Bałtyku podejmuje znajdująca się na Helu  Stacja Morska im. prof. Krzysztofa Skóry będąca częścią Instytutu Oceanografii Uniwersytetu Gdańskiego. 


Niestety od wczesnej wiosny tego roku na polskim wybrzeżu znaleziono już kilkanaście rannych lub  ciężko okaleczonych fok. Specjaliści oceniający stan i przyczynę śmierci nie są w stanie jednoznacznie odpowiedzieć co lub kto jest powodem takiego pogromu. 



Kolejne  doniesienia  z  plaż 
są jeszcze tragiczniejsze bowiem w  ciągu zaledwie kilku ostatnich dni znaleziono zwłoki aż sześciu morświnów.
Powody, tej masowej tragedii fok i morświnów - mogą być różne jednak rodzaj okaleczeń zwierząt   wskazuje na działanie człowieka. 
Polecam kilka szczegółowych artykułów wskazujących problemy i trud odbudowy populacji oraz   ich naturalnych i cywilizacyjnych wrogów:
http://www.newsweek.pl/wiedza/nauka/gina-baltyckie-morswiny-kto-moglby-chciec-je-zabijac-,artykuly,429585,1.html?src=HP_Section_2

https://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Baltyckie-foki-wywoluja-emocje-n124482.html

https://trojmiasto.onet.pl/naukowcy-ze-stacji-na-helu-ostatnie-z-martwych-fok-nie-zginely-przez-czlowieka/zqfthl1

24 czerwca 2018

Miodek - cud z letniej łąki

Miód to wyjątkowe i  zdrowe kalorie. Wytwarzany w 100 % naturalnie przez maleńkie, pracowite pszczoły z nektaru kwiatowego. Cud natury i samo zdrowie jednak pod trzema warunkami. Na wszystkie wpływ ma działalność człowieka, czyli my sami! Miód będzie zdrowy jeżeli zostanie wyprodukowany z "czystych roślin", bez dodatków smakowych i rozcieńczania (!) oraz gdy wytworzą go zdrowe pszczoły. 


W czasach wszechobecnych oprysków różnymi pestycydami, fungicydami itp. pszczoła miodna (Apis mellifera), nawet ta hodowlana, może stać się gatunkiem zagrożonym.  

11 czerwca 2018

Lawendowy czas

W tym roku lawenda zakwitła prawie miesiąc wcześniej. Pospieszcie się więc z wyprawą "na lawendę" gdyż większość plantatorów zapowiada, że zetnie kwiaty do połowy lipca. 

 

30 maja 2018

O (mój) rozmarynie !

...  czyli słów  kilka o tytułowym bohaterze.

Rozmaryn, a oficjalnie Rosmarinus officinalis, zimozielona krzewinka jest byliną, która w warunkach naturalnych dorasta nawet do 3 metrów, hodowany w domu w doniczce do 80 - 120 cm. W warunkach naturalnych występuje w krajach położonych w rejonie Morza Śródziemnego, wiecznie zielone krzewy rozmarynu są typowym elementem makii, zarośli pokrywających brzegi ciepłego morza. Silny, przyjemny aromat wysoko cenili starożytni Egipcjanie, Rzymianie i Grecy.
W średniowieczu rozmaryn rozpoczął pochód ku północy Europy, dotarł do Anglii, Niderlandów i Niemiec, a także do Polski. Rozmaryn ma charakterystyczną czterokanciastą łodygę, która z czasem drewnieje. Liście są długie i wąskie "igiełkowate", od góry i błyszczące ciemnozielone, od dołu jaśniejsze. Pojawiające się w warunkach naturalnych drobne, bladobłękitne wonne kwiaty są zebrane w kwiatostany, pojawiają się od czerwca do lipca i wabią roje pszczół.

18 maja 2018

Wiosenna pora deszczowa

Patrząc dzisiaj przez okno nikt nie pomyśli, że nadchodzi globalne ocieplenie. Szaro, zimno i mokro ...
W naszym regionie zmiany klimatu nie zachodzą jeszcze tak szybko i podwyższenie średniej temperatury nie jest bardzo odczuwalne jednak inne zmiany pogodowe są zauważalne a ich skutki bywają dotkliwe.