Mniszek lekarski i mlecz zwyczajny to na pierwszy rzut oka identyczne rośliny. Przy bliższym porównaniu zauważamy różnice w budowie tych roślin. Jednak różnicą najważniejszą, która zmotywowała mnie dziś do podjęcia tego tematu to podkreślenie ich różnych właściwości.
Od jakiegoś czasu coraz modniejsze stało się ziołolecznictwo. To cieszy, wykorzystanie naturalnych własności leczniczych jest bardzo korzystne. Jednak popularyzowanie własnoręcznego zbierania ziół i przygotowywania własnoręcznie domowych „leczniczych” mikstur powinno być poparte duża wiedzą i odpowiedzialnością. Do tej pory zakładałam, że ktoś kto poleca i publikuje informacje, i wręcz przepisy na ten temat wie co robi. Niestety … dziś napotkałam w sieci przepis na syrop z mniszka lekarskiego, w którym autor/ka zamiennie używa słów mniszek i mlecz. I tu może zacząć się dla kogoś prawdziwy problem! Osoby nie rozróżniające tych roślin zamiast zdrowego syropu przeciwkaszlowego z mniszka mogą uzyskać syrop, w najłagodniejszym przypadku wywołujący mdłości i powodujący podtrucie organizmu zrobiony z mlecza. Wrócimy zatem do roślin.
Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) nazywany też pospolitym to roślina wieloletnia, która występuje w Europie i Azji. Charakterystyczne żółte kwiaty mniszka pojawiają się w maju i czerwcu. Są osadzone pojedynczo na tak zwanych szypułach. Po przekwitnięciu powstają z nich znane nam wszystkim dmuchawce. Nasiona są unoszone wraz z wiatrem, by nowe rośliny mogły rosnąć w jak najbardziej sprzyjającym środowisku. Zielone liście mniszka lekarskiego mają charakterystyczne ząbkowanie i są dość bogate w biały sok.
Mniszek lekarski zawiera substancje o cennych właściwościach leczniczych. Oczyszcza organizm, pomaga w chorobach układu pokarmowego i oddechowego, leczy skórę. Herbata z mniszka ma działanie antynowotworowe. Z mniszka lekarskiego można przyrządzić wspomniany już syrop leczący przeziębienia. Pamiętajmy jednak aby stosować sprawdzone i pewne zioła i receptury.
Mlecz zwyczajny, mlecz warzywny (Sonchus oleraceus L.) jest rośliną jednoroczną. Bardzo ekspansywną. Rozprzestrzenił się szeroko na wszystkie kontynenty i wyspy. Łodyga mlecza może dorosnąć do 1 m wysokości jest wzniesiona, pusta w środku. Liście mlecza wyrastają przy ziemi, są niewielkie i raczej położone. Na łodydze pojawia się niewiele drobnych pierzastych listków. Blaszki liści mają brzegi delikatnie, kolczasto ząbkowane. Łodygi i dojrzałe liście mlecza zawierają tzw. sok mleczny, którego skład podobny jest do soku wilczomleczy i grzybów. Zawiera substancje toksyczne.
Mlecz kwitnie od czerwca do września, kwiaty ma mniejsze niż mniszek zebrane po kilka na rozczłonkowanej łodydze.
W ten sposób najłatwiej jest odróżnić go od mniszka.
Mlecz to chwast. Nie jest jadalny nawet dla zwierząt hodowlanych.
po stronie lewej mlecz , po prawej mniszek
Dla pokazania różnic obu roślin, może nie tylko dla zbieraczy, zapożyczyłam powyższą rycinę ze źródła: http://3at.eu/upload/images/571539d1bce30.jpg
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz