Miód to wyjątkowe i zdrowe kalorie. Wytwarzany w 100 % naturalnie przez maleńkie, pracowite pszczoły z nektaru kwiatowego. Cud natury i samo zdrowie jednak pod trzema warunkami. Na wszystkie wpływ ma działalność człowieka, czyli my sami! Miód będzie zdrowy jeżeli zostanie wyprodukowany z "czystych roślin", bez dodatków smakowych i rozcieńczania (!) oraz gdy wytworzą go zdrowe pszczoły.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhE4FSG-Yu2uCMu6kJPuMpaoOr3lqt4_-JkWUHuIZsa76iWWHQMm49FBK7ztPMN4knIvVuSXeOYQoxUKnI44GJNcjc0ybt_aHlAwP4LxyY7lhOr0KQTdpthhBjIPRzKjUctlPhb83PzGjo/s320/pszczola1.jpg)
W czasach wszechobecnych oprysków różnymi pestycydami, fungicydami itp. pszczoła miodna (Apis mellifera), nawet ta hodowlana, może stać się gatunkiem zagrożonym.
Wróćmy do miodu i jego właściwości. Miód zawiera masę pierwiastków cennych dla ludzkiego organizmu między innymi wapń,
żelazo, magnez, fosfor, potasu i mangan. Dodatkowo zawiera specjalne
enzymy dodawane przez pszczoły w trakcie produkcji, których obecność
podnosi wartości lecznicze. Miód wpływa na układ immunologiczny,
spożywany prawidłowo działa jak szczepionka wzmacnia i uodparnia
organizm na wiele chorób. Miód i preparaty powstałe z miodu np.
propolis mają właściwości odtruwające, usuwają z organizmu ołów i inne
metale ciężkie. W zależności od tego z jakiego nektaru kwiatowego miód
powstał wyróżniamy rodzaje miodu. Każdy ma inne właściwości i może być
stosowany na inne dolegliwości. Terapię zajmującą się leczeniem i
profilaktyką schorzeń opartą na miodzie i jego pochodnych nazywamy
apiterapią.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhfETnDhZrpUP38b3uAqKu2QK3OscUCmMGYxReCFRZdzS_LYMYGcU3k9Zhw_X07wHedcamPz5ecGa2AFp8KfcnVnlXxC6bpCFe4mGW0tOmcTkF-XaTByB5uhcZVBMhlwBjc7Ff8RI3dfHA/s320/laka13.jpg)
Zdrowotne działanie miodu będzie skuteczniejsze jeżeli będziemy
spożywali go prawidłowo. Przede wszystkim systematycznie, najlepiej
łyżeczkę dziennie przez cały rok. Pszczelarze uważają, że najlepiej
spożywać miód rozpuszczony w wodzie: łyżkę miodu zalać przegotowaną wodą
i odstawić na kilka godzin, wtedy cukier i wszystkie odżywcze składniki
rozpuszczają się i są lepiej przyswajane. Farmaceuci dowodzą, że wręcz
odwrotnie - miód powinno spożywać się w postaci naturalnej gdyż hormony
roślinne zawarte w miodzie nie rozpuszczają się w wodzie, pozostają na
ściankach szklanki i tracimy najcenniejsze substancje. Na pewno miód
traci swoje właściwości w wysokiej temperaturze. Jeżeli używamy miodu do
słodzenia herbaty poczekajmy aż troszkę przestygnie do 50-60 stopni C. W
wyższej temperaturze wartościowe enzymy, w tym najcenniejsza inhibina,
mająca właściwości antybiotyczne, rozkładają się a w naszej herbacie
pozostają tylko węglowodany. Jeżeli już musimy stosować miód do herbaty
gorącej wypijajmy ją jeszcze ciepłą, proces rozkładu enzymów roślinnych
w temperaturze 80-90 stopni trwa około 10 minut.
Sposób łasuchowania może być prawie dowolny, jednak w postaci naturalnej miód nie traci swojego cudownego smaku i aromatu.
Sposób łasuchowania może być prawie dowolny, jednak w postaci naturalnej miód nie traci swojego cudownego smaku i aromatu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz