21 listopada 2018

Nie poddajmy się szarości

Szarość nadeszła. Ciemno, mokro i zimno. Ponurość jesienno-zimowa nas otacza. Zmiana czasu i nadciągające coraz częściej ciężkie śniegowe chmury to pierwsze zapowiedzi zbliżającej się zimy. Ciemność za oknem od rana do rana wywołuje senność i apatię. Na dodatek czas kiedy słońce rozświetli to ponure niebo najczęściej spędzamy w pracy  nawet tego nie zauważając. Aby nie poddać się całkowicie tej melancholii można wspomagać się różnymi formami terapii. Otoczmy się kolorami, przypomnijmy sobie obrazy, dźwięki i zapachy lata, doświetlmy ciepłym światłem  wnętrza. Wcale nie musimy udawać się do drogich specjalistów. Domowe aromaterapia czy koloroterapia  są na wyciągnięcie ręki.

16 listopada 2018

Dawne "za błotem" staje się nowoczesne cd.

Krakowskie Zabłocie wczoraj i dziś. Niesamowite przeobrażenie zrujnowanego, poprzemysłowgo rejonu miasta w nowoczesną dzielnicę. 


tak było

3 października 2018

Jak ekologicznie spalać śmieci ?

Warto o tym przypomnieć przy okazji rozpoczynającego się właśnie sezonu grzewczego.  Krakowski Zakład Termicznego Przekształcania Odpadów (ZTPO) to najnowsza i największa spalarnia odpadów w regionie. Instalacja uruchomiona została dwa lata temu. Obecnie dwie linie technologiczne pracują z maksymalną wydajnością, utylizując 28 ton odpadów na godzinę. Zakład czyli potocznie ekospalarnia codziennie przyjmuje około 300 ciężarówek z odpadami komunalnymi z całej gminy Kraków. Proces spalania prowadzony jest w dwóch kotłach. Średnia temperatura spalania to 950 stopni C.





28 września 2018

Dynie, królowe jesiennego stołu

Dynia może być nie tylko jesienną kolorowa dekoracją stołu, może stać się daniem głównym, jest bowiem smaczna i zdrowa. Zawiera dużo cennych witamin i minerałów. 


6 września 2018

Owocowy zawrót głowy czyli śliwki, śliwy, śliwunie, śliweczki

mrugają do nas jesiennie kolorową skórką. Późnym latem zajadamy się śliwkami ale czy pomyśleliście kiedykolwiek, że są bardzo zdrowe? Otóż są i to bardzo!