26 kwietnia 2018

Moje bukszpany zostały zjedzone …

Od zawsze uważałam, że krzewy bukszpanu są najbardziej odpornymi roślinami w moim ogrodzie. Niestety na własne oczy przekonałam się jak szybko zostały pokonane przez prawie nieznany jeszcze w Polsce gatunek ćmy bukszpanowej a dokładniej jej gąsienice. Bardzo liczne i bardzo żerne. Po raz pierwszy widziałam jak chmara robali pochlania krzaki niczym szarańcza.







10 kwietnia 2018

Bóbr budowniczy


Pierwsza większa tegoroczna wyprawa do lasu zaprowadziła nas do bobrzej rezydencji. Rozmiary tam i żeremi są zachwycające. Nie do wiary, że całość zbudowana została przez, w końcu nie specjalnie duże, zwierzęta. Pomysłowości, pracowitości i intuicji można tylko pozazdrościć :) Poczytajcie i pooglądajcie …











 

4 kwietnia 2018

Czas na przesadzanie roślin doniczkowych

Najlepszym czasem na przesadzanie roślin doniczkowych jest wiosna. W tym czasie większość roślin rozpoczyna okres wzrostu i rośliny najlepiej znoszą zmiany. Ponadto rośliny na cały sezon będą potrzebowały większych doniczek. Przesadzanie roślin doniczkowych jest jednym z najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych. Młode rośliny przesadzamy co roku, starsze raz na kilka lat. Dorosłe rośliny, rosnące w dużych donicach, przesadzamy jeszcze rzadziej, zamiast przesadzania, co dwa trzy lata wymieniamy wierzchnią warstwę ziemi w donicy. Wszystko zależy od tempa wzrostu rośliny.
Przesadzenie jest konieczne jeżeli:
* bryła korzeniowa przerasta już donicę, korzenie wychodzą na wierzch ziemi lub poprzez otwory w dnie donicy 
* roślina wytworzyła wiele odrostów i nie mieści się w pojemniku
* po podlaniu cała woda natychmiast wypływa na podstawkę pod doniczką, prawdopodobnie korzenie zajęły już jej całą objętość
* roślina osiągnęła spore rozmiary i w małej doniczce łatwo się przewraca

* ziemia w donicy stała się zbita, wytwarza się na niej nieestetyczny białawy osad. 


29 marca 2018

Rzeżucha nie tylko na święta

Rzeżucha jest symbolem odradzającego się życia, kojarzy nam się z okresem Wielkanocnym, na zielonych roślinkach ładnie komponują się żółte kurczaczki i kolorowe pisanki. Jednak poza wartościami dekoracyjnymi powinniśmy rzeżuchę docenić także w kuchni. Te małe roślinki zawierają bardzo dużo witamin oraz cennych mikroelementów. Rzeżucha powinna zagościć na naszych stołach na stale szczególnie, że jest naprawdę bardzo łatwa w hodowli. 



Rzeżucha należy do rodziny kapustowatych, pod tą nazwą rozpowszechnione są dwa gatunki: rzeżucha łąkowa oraz pieprzyca siewna. Są to rośliny jednoroczne, drobne, o małych liściach i kwiatach w kolorze białym lub różowym. Owocem są drobne strąki samorzutnie rozsiewające nasiona na krótkie odległości. Pochodzi prawdopodobnie z południowo-zachodniej Azji, gdzie już przed wiekami była ceniona ze względu na swoje walory zdrowotne zwiększające odporność organizmu. Nasi przodkowie chętnie stosowali rzeżuchę. W polskiej kuchni pojawiła się około XV wieku. Stosowano ją na schorzenia wątroby, bóle głowy i zmiany skórne, przeciw gruźlicy oraz na pobudzenie apetytu.