Od zawsze uważałam, że krzewy bukszpanu są najbardziej odpornymi roślinami w moim ogrodzie. Niestety na własne oczy przekonałam się jak szybko zostały pokonane przez prawie nieznany jeszcze w Polsce gatunek ćmy bukszpanowej a dokładniej jej gąsienice. Bardzo liczne i bardzo żerne. Po raz pierwszy widziałam jak chmara robali pochlania krzaki niczym szarańcza.
26 kwietnia 2018
16 kwietnia 2018
10 kwietnia 2018
Bóbr budowniczy
Pierwsza większa tegoroczna wyprawa do lasu zaprowadziła nas do bobrzej
rezydencji. Rozmiary tam i żeremi są zachwycające. Nie do wiary, że całość
zbudowana została przez, w końcu nie specjalnie duże, zwierzęta.
Pomysłowości, pracowitości i intuicji można tylko pozazdrościć :) Poczytajcie i pooglądajcie …
4 kwietnia 2018
Czas na przesadzanie roślin doniczkowych
Najlepszym
czasem na przesadzanie roślin doniczkowych jest wiosna. W tym czasie większość roślin rozpoczyna okres wzrostu i
rośliny najlepiej znoszą zmiany. Ponadto rośliny na cały sezon będą
potrzebowały większych doniczek. Przesadzanie roślin doniczkowych jest
jednym z najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych. Młode rośliny
przesadzamy co roku, starsze raz na kilka lat. Dorosłe rośliny, rosnące w
dużych donicach, przesadzamy jeszcze rzadziej, zamiast przesadzania, co
dwa trzy lata wymieniamy wierzchnią warstwę ziemi w donicy. Wszystko
zależy od tempa wzrostu rośliny.
Przesadzenie jest konieczne jeżeli:
* bryła korzeniowa przerasta już donicę, korzenie wychodzą na wierzch ziemi lub poprzez otwory w dnie donicy
* roślina wytworzyła wiele odrostów i nie mieści się w pojemniku
* po podlaniu cała woda natychmiast wypływa na podstawkę pod doniczką, prawdopodobnie korzenie zajęły już jej całą objętość
* roślina osiągnęła spore rozmiary i w małej doniczce łatwo się przewraca
* ziemia w donicy stała się zbita, wytwarza się na niej nieestetyczny białawy osad.
* bryła korzeniowa przerasta już donicę, korzenie wychodzą na wierzch ziemi lub poprzez otwory w dnie donicy
* roślina wytworzyła wiele odrostów i nie mieści się w pojemniku
* po podlaniu cała woda natychmiast wypływa na podstawkę pod doniczką, prawdopodobnie korzenie zajęły już jej całą objętość
* roślina osiągnęła spore rozmiary i w małej doniczce łatwo się przewraca
* ziemia w donicy stała się zbita, wytwarza się na niej nieestetyczny białawy osad.
29 marca 2018
Rzeżucha nie tylko na święta
Rzeżucha
jest symbolem odradzającego się życia, kojarzy nam się z okresem
Wielkanocnym, na zielonych roślinkach ładnie komponują się żółte
kurczaczki i kolorowe pisanki. Jednak poza wartościami dekoracyjnymi
powinniśmy rzeżuchę docenić także w kuchni. Te małe roślinki zawierają
bardzo dużo witamin oraz cennych mikroelementów. Rzeżucha powinna
zagościć na naszych stołach na stale szczególnie, że jest naprawdę
bardzo łatwa w hodowli.
Rzeżucha
należy do rodziny kapustowatych, pod tą nazwą rozpowszechnione są dwa
gatunki: rzeżucha łąkowa oraz pieprzyca siewna. Są to rośliny
jednoroczne, drobne, o małych liściach i kwiatach w kolorze białym lub
różowym. Owocem są drobne strąki samorzutnie rozsiewające nasiona na
krótkie odległości. Pochodzi prawdopodobnie z południowo-zachodniej
Azji, gdzie już przed wiekami była ceniona ze względu na swoje walory
zdrowotne zwiększające odporność organizmu. Nasi przodkowie chętnie
stosowali rzeżuchę. W polskiej kuchni pojawiła się około XV wieku.
Stosowano ją na schorzenia wątroby, bóle głowy i zmiany skórne, przeciw
gruźlicy oraz na pobudzenie apetytu.
Subskrybuj:
Posty (Atom)