8 czerwca 2021

Wędrujące pasieki

Pyszny i zdrowy miód produkują pracowite pszczoły z nektaru kwiatowego lub spadzi. Jego właściwości smakowe i lecznicze znano już w starożytności. Miód najczęściej występuje w postaci gęstego płynu, o barwie od prawie białej do ciemnobrązowej. Może być przejrzysty lub mętnawy, czasem nawet zestalony. Zależnie z czego powstał wyróżniamy miody nektarowe, spadziowe i mieszane. Pszczoły zbierają nektar z kwiatów znajdujących się w pobliżu pasieki. 



W zależności od pory kwitnienia otaczającej ule roślinności powstają różne rodzaje miodu: rzepakowy, lipowy, grykowy, spadziowy, wrzosowy itp. Każdy z rodzajów miodu posiada inne właściwości smakowe oraz lecznicze. Aby otrzymać miody „czyste” o wysokich walorach smakowych, pomocne w leczeniu różnych przypadłości pszczelarze stosują system wędrujących pasiek. Wybierają tereny ekologicznie czyste, obsadzone przewagą jednego gatunku roślin miododajnych. Początkiem pory kwitnienia ustawiają ule, najlepiej w środku  dużych obszarów jednogatunkowych nasadzeń np. między polami rzepaku, gryki, lawendy czy w lesie sosnowym. Po kilku tygodniach miód zostaje zebrany a pszczoły wędrują dalej.  

tu powstaje miód rzepakowy :)

O właściwościach  różnych rodzajach miodu więcej informacji znajdziecie tutaj: https://rozmarynimieta.blogspot.com/2018/07/jaki-miod-wybrac.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz