Pyszny i zdrowy miód produkują pracowite pszczoły z nektaru kwiatowego lub spadzi. Jego właściwości smakowe i lecznicze znano już w starożytności. Miód najczęściej występuje w postaci gęstego płynu, o barwie od prawie białej do ciemnobrązowej. Może być przejrzysty lub mętnawy, czasem nawet zestalony. Zależnie z czego powstał wyróżniamy miody nektarowe, spadziowe i mieszane. Pszczoły zbierają nektar z kwiatów znajdujących się w pobliżu pasieki.
W zależności od pory
kwitnienia otaczającej ule roślinności powstają różne rodzaje miodu:
rzepakowy, lipowy, grykowy, spadziowy, wrzosowy itp. Każdy z rodzajów
miodu posiada inne właściwości smakowe oraz lecznicze. Aby otrzymać miody „czyste” o wysokich walorach smakowych, pomocne w leczeniu różnych
przypadłości pszczelarze stosują system wędrujących pasiek. Wybierają
tereny ekologicznie czyste, obsadzone przewagą jednego gatunku roślin miododajnych. Początkiem pory kwitnienia ustawiają ule, najlepiej w środku dużych obszarów jednogatunkowych nasadzeń np. między polami
rzepaku, gryki, lawendy czy w lesie sosnowym. Po kilku tygodniach miód zostaje
zebrany a pszczoły wędrują dalej.
![]() |
tu powstaje miód rzepakowy :) |
O właściwościach różnych rodzajach miodu więcej informacji znajdziecie tutaj: https://rozmarynimieta.blogspot.com/2018/07/jaki-miod-wybrac.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz