Czeremcha (łac. Prunus padus) to drzewo lub krzew z rodziny pospolitych samosiejek. Najczęściej spotkamy ją w okolicach zbiorników wodnych, rzek, jezior. Uznawana jest za roślinę pospolitą, znana także jako śliwa kocierpka, trzemcha albo smrodynia. W Polsce występują dwa gatunki czeremchy: czeremcha zwyczajna i czeremcha amerykańska.
Czeremcha zwyczajna, zwana również ptasią, jest mniejsza niż pozostałe gatunki czeremchy, w formie drzewa dorasta do 15 m wysokości, a jako krzewy do 4 m. Ma gęstą, szeroką koronę i zwisające gałęzie. Liście mają owalny kształt i ząbkowane brzegi. Z wierzchu są matowe i mają ciemnozieloną barwę, a od spodu przybierają błękitny odcień. Intensywnie kwitnie wiosną, wydając kwiaty o mocnym zapachu. Występuje na terenie całej Europy i Azji Mniejszej.
Czeremcha amerykańska nazywana późną, jest większa od czeremchy zwyczajnej. Osiąga wysokość do 20 m, a w Ameryce dorasta nawet do 35 m. Liście ma z wierzchu błyszczące, gałęzie wzniesione ku górze w okresie kwitnienia, opadają we wrześniu, gdy pojawiają się na nich owoce. Występuje w Ameryce Północnej oraz całej Europie.
Czeremcha ma drobne, białe kwiaty o mocnym, wabiącym pszczoły zapachu, zebrane w zwisający kwiatostan o długości do 15 cm. Jest rośliną miododajną. Na gronach powstają kuliste, błyszczące, czarne, słodkogorzkie owoce wielkości grochu, zawierające pestki. Owoce to przysmak dla ptaków a pędy odżywiają leśne ssaki.
Do niedawna wierzono, że owoce czeremchy są trujące, tak naprawdę trujące są pestki, które zawierają cyjanowodór. Sam miąższ owoców natomiast jest jadalny. I bardzo zdrowy! Zawiera bowiem wiele cennych składników. Owoce czeremchy są wyraziste i aromatyczne, lekko cierpkie w smaku i mogą przypominać aronię. Mają dużo witaminy C, potasu, wapnia, flawonoidów, fosforu, rutyny, antyoksydantów, błonnika. Wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, moczopędne, wzmacniające odporność.
W medycynie ludowej jest wiele przepisów na wykorzystanie prozdrowotnych walorów czeremchy. Jest surowcem zielarskim naparów i herbatek, z owoców można przygotować soki, dżemy, nalewki. Jej zaletą jest także dostępność.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz