Lato obdarza nas swoimi specjałami. Zbieramy kwiaty, owoce, warzywa. Także pszczelarze rozpoczęli już zbiory. Oferują nam odmiany miodów różniące się kolorem, smakiem, gęstością i nawet zapachem. Każda odmiana wytworzona jest z innych kwiatów. Miody różnią się składem mikroelementów i właściwościami leczniczymi. Korzystajmy z tego bogactwa natury. Jaki miód więc wybrać? Poniżej zebrałam kilka wskazówek.
* Miód akacjowy najjaśniejszy z miodów, o kolorze białym lub
kremowym. W smaku jest słodki, dlatego najbardziej lubiany przez dzieci.
Znajduje zastosowanie przy zaburzeniach ze strony układu pokarmowego.
Regularne spożywany zapewnia odporność, zapobiegając przeziębieniom
oraz stanom zapalnym układu krążenia.
* Miód rzepakowy jasny, od białego do jasnożółtego, słodki, delikatny
i łatwo przyswajalny przez wątrobę. Może być stosowany w stanach
zapalnych górnych dróg oddechowych oraz przy chorobach serca.
* Miód lipowy jasnozłoty lub herbaciany, o ostrym smaku delikatnie gorzkawym. Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną. Ma właściwości przeciwgorączkowe, napotne, wykrztuśne i uspokajające. Uważany za najlepszy naturalny lek na przeziębienie, grypę, zapalenie oskrzeli, warto zapobiegawczo regularnie spożywać go przez cały rok.
* Miód malinowy o aromacie malinowym i nieco kwaśnym smaku. Zawiera
dużo kwasów organicznych i pektyn. Działa napotnie, przeciwgorączkowo i
antyseptycznie, może być stosowany jest przy leczeniu niedokrwistości i
miażdżycy.
* Miód gryczany ciemny czasem prawie czarny, o ostrym słodkim smaku
oraz intensywnym zapachu kwiatów gryki. Doskonale wpływa na układu
krążenia, stosowany w miażdżycy, anemii, osłabieniu pamięci oraz przy
zaburzeniach na tle nerwowym.
* Miód wrzosowy ma kolor bursztynowy. Odznacza się intensywnym
zapachem i aromatem. Zawiera dużo witamin z grupy B. Stosowany w
leczeniu dróg moczowych, kamicy nerkowej, zapaleniu jelit oraz gardła.
Ma silne działanie antybakteryjne.
* Miody spadziowe otrzymywane drzew iglastych jodły i świerku, o barwie
ciemnobursztynowej. Stosowane przy leczeniu schorzeń dróg oddechowych.
Są zdrowsze, dlatego polecane są dla dzieci.
* Miody spadziowe ze spadzi drzew liściastych mają właściwości moczopędne, żółciopędne oraz przeciw zapalne i dezynfekujące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz