24 lipca 2018

Jaki miód wybrać?

Lato obdarza nas swoimi specjałami. Zbieramy kwiaty, owoce, warzywa. Także pszczelarze rozpoczęli już zbiory. Oferują nam odmiany  miodów różniące się kolorem, smakiem, gęstością i nawet zapachem. Każda odmiana wytworzona jest z innych kwiatów. Miody różnią się składem mikroelementów i właściwościami leczniczymi. Korzystajmy z tego bogactwa natury. Jaki miód więc wybrać? Poniżej zebrałam kilka wskazówek.
* Miód akacjowy – najjaśniejszy z miodów, o kolorze białym lub kremowym. W smaku jest słodki, dlatego najbardziej lubiany przez dzieci. Znajduje zastosowanie przy zaburzeniach ze strony układu pokarmowego. Regularne spożywany zapewnia odporność, zapobiegając przeziębieniom oraz stanom zapalnym układu krążenia.
* Miód rzepakowy – jasny, od białego do jasnożółtego, słodki, delikatny i łatwo przyswajalny przez wątrobę. Może być stosowany w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych oraz przy chorobach serca.  


* Miód koniczynowy – pochodzący z kwiatów białej koniczyny ma kolor słomkowy i jest słodki, otrzymany z koniczyny czerwonej odznacza się ciemniejszym kolorem i jest lekko kwaśny. Działa uspokajająco, używany jest przy leczeniu anemii. 
* Miód lipowy – jasnozłoty lub herbaciany, o ostrym smaku delikatnie gorzkawym. Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną. Ma właściwości przeciwgorączkowe, napotne, wykrztuśne i uspokajające. Uważany za najlepszy naturalny lek na przeziębienie, grypę, zapalenie oskrzeli, warto zapobiegawczo regularnie spożywać go przez cały rok.
* Miód malinowy – o aromacie malinowym i nieco kwaśnym smaku. Zawiera dużo kwasów organicznych i pektyn. Działa napotnie, przeciwgorączkowo i antyseptycznie, może być stosowany jest przy leczeniu niedokrwistości i miażdżycy.
* Miód gryczany – ciemny czasem prawie czarny, o ostrym słodkim smaku oraz intensywnym zapachu kwiatów gryki. Doskonale wpływa na układu krążenia, stosowany w miażdżycy, anemii, osłabieniu pamięci oraz przy zaburzeniach na tle nerwowym.
* Miód wrzosowy – ma kolor bursztynowy. Odznacza się intensywnym zapachem i aromatem. Zawiera dużo witamin z grupy B. Stosowany w leczeniu dróg moczowych, kamicy nerkowej, zapaleniu jelit oraz gardła. Ma silne działanie antybakteryjne.


* Miód wielokwiatowy – zbierany z różnych roślin, smak, zapach i barwa zależą od zebranego nektaru. Stosowany przy anemii oraz leczeniu alergii.
* Miody spadziowe otrzymywane drzew iglastych jodły i świerku, o barwie ciemnobursztynowej. Stosowane przy leczeniu schorzeń dróg oddechowych. Są zdrowsze, dlatego polecane są dla dzieci.
* Miody spadziowe ze spadzi drzew liściastych mają właściwości moczopędne, żółciopędne oraz przeciw zapalne i dezynfekujące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz