Dziś kilka słów o mięcie, która króluje w naszej
codzienności od smaku przepysznych lodów miętowych do krople żołądkowe :)
Mięta pieprzowa nazywana też miętą lekarską (Mentha piperita) to bylina o charakterystycznym silnym zapachu pochodząca z rodziny Jasnowatych. Gatunek powstał prawdopodobnie jako spontaniczny mieszaniec międzygatunkowy mięty nadwodnej i mięty zielonej prawdopodobnie w XVIII wieku Anglii i tam został wprowadzony do uprawy. Obecnie uprawiana jest głównie w ogrodach i na plantacjach.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgOfwQ22PoG3AOhe8ECPzwqFqnMyl3e0O1-eur06szu_OKrpCu_eolAzfJt464utjT-KrWYyfB4G1Y2kbyjjjUahxJByOJc0og8pQflD-7MEzDFkyKU3w8OwtIKm1iB0ffSUwoUGkFsd_8/s1600/mieta1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEir0OP9oj4fcMiSksMbBV2T-Ejs7aGgk0MFPthI2WmGr_dWRH-DdbRuUnC1doF8HbWvtMg7CpZ-yYJGPHgdSSiOr6WRUL3j4KSvoDYyV_Lsnbs2RyR78StsmCjt5tGI9o2DlO27e9BJ2kY/s320/mieta4.jpg)