25 sierpnia 2020

Koniec żniw

Żniwa czyli zbiór plonów rolnych, tradycyjnie rozumiemy w odniesieniu do zbóż. Dla mnie koniec żniw to sygnał, że lato nieuchronnie zbliża się ku końcowi. Mimo, że pola jeszcze nie zostały zaorane a rolnicy i ogrodnicy uprawiają oraz zbierają kolejne plony: warzywa, owoce. 
 

 
W naszej tradycji podstawą rolnictwa i kuchni są zboża. Od wieków uprawiane są cztery podstawowe: żyto, pszenicę, jęczmień i najpóźniej dojrzewający owies. Oczywiście wysiewane gatunki są ulepszane, wydajniejsze i odporniejsze na choroby i szkodniki. Niestety modyfikowane także genetycznie. Polska uznawana jest za kraj wolny od upraw modyfikowanych genetycznie. Zgodnie z aktualnym stanem prawym, w zabroniona jest sprzedaż nasion GMO (genetically modified organism), jednak jak donoszą przedstawiciele „Koalicji Polska Wolna od GMO” polscy rolnicy skupują materiał siewny od rolników z zagranicy. Twierdzą, że rolnictwu wielkohektarowemu nie udaje się zrezygnować z upraw GMO. Takie uprawy dla rolników są bardziej opłacalne. W 2019 r. Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa po raz drugi prowadziła kontrolę upraw pod kątem przestrzegania zakazu uprawy roślin GMO. Od 2018 kontrolą tą objęty jest szerszy zakres upraw w porównaniu z kontrolami wykonywanymi w latach poprzednich. Jak wypadły? Tylko w jednej partii nasion kukurydzy wykryto domieszkę nasion GMO MON810 na poziomie max 0,4±0,003%. Pozostałe badane partie nasion były czyste od GMO. Zastępca Głównego Inspektora stwierdził zatem, że wyniki przeprowadzonych kontroli potwierdzają, iż w Polsce nie są prowadzone uprawy roślin zmodyfikowanych genetycznie i Polska jest w tym aspekcie krajem wolnym od GMO. Oby tak zostało. 
 
 

 
Wróćmy do zbóż, one są podstawą polskiej kuchni czyli naszego zdrowia. Ze zbóż otrzymujemy maki, kasze, płatki. To z nich przecież powstają pyszne i pachnące chleby, bułki, ciasta, pierogi, tradycyjne kasze i krupniki. Nasza kuchnia regionalna, tak różna ale w każdym regionie opiera się właśnie na produktach zbożowych. 
 
 
Źródła: 
https://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/zboza/jak-wypadly-kontrole-pod-katem-roslin-gmo-w-polsce,95409.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz